Nagyvilág koronavírus

Orvosok figyelmeztették Boris Johnsont: komoly veszélyt jelent az indiai mutáns terjedése

Tudósok sürgetik a brit kormányt, hogy gyorsítsa fel a Covid-vakcinák második adagjának beadását, és tolja későbbre a kijárási korlátozások enyhítéséről szóló döntést, nehogy újabb hullámot okozzon a szigetországban az indai mutáns.

A Guardian szerint az adatok azt mutatják, hogy az Indiában regisztrált mutánsvírus terjed Angliában. Szakértők szerint ez okozza az új fertőzéses esetek növekedését. Úgy gondolják, hogy a B.1.617.2 koronavírus-variáns fertőzőbb és némileg ellenállóbb a vakcinákkal szemben, mint a korábban Kentben kimutatott, Magyarországon brit variánsként ismert vírusváltozat. A fertőzés kockázata azok esetében nagyobb, akik csak az első adag oltást kapták meg.

A helyzet több tudóst arra késztetett, hogy figyelmeztetés adjanak ki: a modellszámítások szerint az oltási program ellenére is számítani kell a kórházi kezelések és a halálesetek számának növekedésére.

A Brit Orvosi Szövetség felszólította Boris Johnson miniszterelnököt, hogy tartsa be ígéretét, és ne dátumok, hanem a rendelkezésre álló adatok alapján döntsön majd az intézkedésekről. A szövetség szerint a kormánynak figyelembe kell vennie a legújabb tudományos adatokat, mielőtt zöld utat adna a lazítások újabb szakaszának.

“Sorsdöntő pillanatban vagyunk” – mondta a szervezet elnöke. Chaand Nagpaul szerint a korlátozások „idő előtti” megszüntetése újabb lendületet adhat a fertőzések terjedésének, ami alááshatja az egészségügyi szolgáltatások biztonságát és megsemmisítheti az összes előrelépést a Covid-19 elleni küzdelemben.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy megismételjük a korábbi hibákat

– idézi a lap az orvosszövetség vezetőjét.

A kormány tagjai az elmúlt napokban nem tudtak határozott álláspontot elfoglalni a június 21-re tervezett nyitással kapcsolatban. George Eustice, a környezetvédelmi államtitkár hétfőn a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a fertőzési arány „alacsony bázisról, de kissé megint növekszik”. Eustice szerint erre számítani lehetett, mivel a fiatalabb korosztály tagjai oltás nélkül kezdtek ismét közösségekbe járni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik