Nagyvilág koronavírus

Joe Biden kikémlelteti a Covid-19 eredetét

Evan Vucci / MTI / AP
Evan Vucci / MTI / AP
Az amerikai elnök három hónapot adott hírszerzőinek.

Joe Biden szerdán utasította az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőit, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget is, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki – írja az MTI. Az amerikai elnök a jelentést 90 napon belül várja.

Joe Biden utasította a szövetségi laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, működjenek együtt a hírszerzőkkel a kínai kormányhoz intézendő különleges kérdéssor összeállításában. Az elnök felszólította Kínát, hogy működjön együtt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban.

Joe Biden közölte, az Egyesült Államok továbbra is együttműködik a hasonlóan gondolkodó partnerekkel szerte a világon,

hogy nyomást gyakoroljon Kínára, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz.

Az AP hírügynökség szerint belpolitikai okai vannak, hogy a Biden kormányzat most csatlakozik azokhoz, akik azt követelik, hogy Kína kezelje nyíltabban a világjárvány keletkezésével kapcsolatos kérdéseket. Az ellenzéki republikánusok korábban jelezték, az elnök nem elég kemény az ügyben, nem helyez kellő nyomást a kérdés elől kitérni igyekvő Kínára.

Kapcsolódó
Amerikaiak szerint nem teljesen légből kapott az egyik legnagyobb koronavírusos konteó
Komoly biztonsági problémák voltak egy koronavírussal foglalkozó intézményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik