Nagyvilág koronavírus

Mégis oltanak Szputnyik V-vel Szlovákiában

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
A legújabb verzió szerint június 7-étől.

A kormány jóváhagyta az orosz vakcina szlovákiai használatát, az egészségügyi minisztériumnak június 7-től lehetővé kell tennie a nem regisztrált Szputnyik V-vel történő oltást Szlovákiában – írja a Paraméter. Ez már a harmadik dátum.

Korábban Eduard Heger kormányfő azt mondta, a magyarországi teszt után, május elején már olthatnak vele, majd az egészségügyi miniszter közölte: június 1-től szabad lesz a vakcinaválasztás.

A kormány szerdán megbízta Vladimír Lengvarsky egészségügyi minisztert, hogy adjon ki egy kötelező iránymutatást, amely biztosítja, hogy mindenki, akit orosz vakcinával oltanak, egy esetleges mellékhatás esetén azonnali orvosi ellátást kapjon.

Továbbra is létezik az állampolgárok egy nem elhanyagolható csoportja, amely kiáll amellett, hogy csakis a Szputnyik V-t adatná be magának

– emlékeztetett a kormány.

A mostani bejelentés előtt egy nappal az SME felhívta a figyelmet, ha júniusban sem kezdik el az oltást az orosz vakcinával, akkor az oltóanyagok kárba vesznek, a szlovákiai raktárakban tárolt első adag felének szavatossági ideje ugyanis júliusig tart.

Kapcsolódó
Kárba veszhet Szlovákiában a Szputnyik V
Hiába lenne népszerű, olyan sokáig huzakodtak, hogy hamarosan lejár az első adag szavatossága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik