Nagyvilág koronavírus

Kárba veszhet Szlovákiában a Szputnyik V

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Hiába lenne népszerű, olyan sokáig huzakodtak, hogy hamarosan lejár az első adag szavatossága.

Kárba veszhet az oltóanyag, ha rövid időn belül nem kezdenek el oltani a Szputnyik V-vel Szlovákiában – írja a SME alapján a Paraméter. A lap emlékeztet rá, már csaknem három hónap telt el azóta, hogy Igor Matovic megállapodott Oroszországgal a vakcina megvásárlásáról.

Ebbe azóta a kormányfő belebukott (pénzügyminiszter lett), de azt még mindig nem tudni, hogy az első 200 ezer adag Szputnyik V-vakcinával mikor kezdhetik el oltani az embereket. Hivatalos dátum ugyanis továbbra sincs.

Korábban Eduard Heger kormányfő az állította, a magyarországi teszt után, május elején már olthatnak vele. Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter később kilátásba helyezte, hogy június 1-től szabad lesz a vakcinaválasztás.

Azt ígérte, a tervek szerint a nem regisztrált vakcinák közül is választhatnak a COVID-19 elleni oltásra jelentkezők, de egy héttel a dátum előtt sem világos, valóban oltanak-e Szuptnyik V-vel is.

A SME most felhívta a figyelmet, ha júniusban sem kezdik el az oltást az orosz vakcinával, akkor az oltóanyagok kárba vesznek, a szlovákiai raktárakban tárolt első adag felének szavatossági ideje ugyanis júliusig tart.

Az Új Szó korábban arról írt, hogy az orosz vakcina elfogadottsága  kiugróan magas Szlovákiában. A Globsec 10 országban elvégzett felmérése szerint átlagosan csak a lakosság 5 százaléka ragaszkodna a Szputnyik V-vakcinához, míg Szlovákiában 15 százalékos ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik