Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában teljes a káosz a Szputnyik V körül

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Az orosz vakcina egész népszerű lenne, de tovább tart a huzavona.

Eddig úgy volt, Magyarország teszteli le a Szlovákiába szállított Szputnyik V-t, de az egészségügyi miniszter kedden egy televíziós vitaműsorban bejelentette, az oroszok maguk akarják ellenőrizni  saját vakcinájukat – írja a Paraméter.

Vladimír Lengvarsky szerint csütörtökön 600 dózist visznek el, és egy hónapot kértek a vizsgálatra. A tárcavezető szerint csak ezt követően döntenek az orosz oltóanyag szlovákiai felhasználásáról.

Korábban Eduard Heger kormányfő az állította, a magyarországi teszt után, május elején már olthatnak a Szputnyik V vakcinával, amelynek beszerzése márciusban koalíciós válságot okozott, amely végén a pénzügyminiszterségig bukott a korábbi miniszterelnök, Igor Matovicot.

Az Új Szó közben arról ír, hogy az orosz vakcina elfogadottsága  kiugróan magas Szlovákiában. A Globsec 10 országban (a balti államokban, a V4 országaiban, illetve Ausztriában, Bulgáriában és Romániában) elvégzett felmérése szerint az emberek legnagyobb része nyugati vakcinát választana.

A tíz országban átlagosan csak a lakosság 5 százaléka ragaszkodna a Szputnyik V-vakcinához, míg Szlovákiában 15 százalékos ez az arány.Az elemzés szerint Magyarországot (4%) e tekintetben megelőzi Lettország (10%), Észtország (6%) és Bulgária (7%) is, noha egyetlen uniós országként nálunk már használják is ezt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még nem jóváhagyott oltóanyagot.

Kapcsolódó
Globsec: népszerűbb a kínai vakcina Magyarországon, mint az orosz
A régió országaiban a felnőtt lakosság átlagosan 60-70 százaléka szeretné már magát beoltatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik