Nagyvilág

Fehérorosz válság: Washington a letartóztatott újságíró szabadon bocsátását követeli

MTI/AP/BelTa pool/Maxim Guchek
MTI/AP/BelTa pool/Maxim Guchek

Azonnali szabadon bocsátását követelte az Egyesült Államok vasárnap Raman Prataszevics másként gondolkodó újságírónak, akit a fehérorosz hatóságok letartóztattak, miután Minszkbe térítették a Ryanair társaság légijáratát, amelyen utazott.

Kapcsolódó
Bombariadóval és MiG-ekkel kényszerítettek földre egy Ryanair gépet Minszkben, hogy elfoghassanak egy ismert fehérorosz ellenzékit
Az Athénból Vilniuszba tartó Ryanair-járaton utazott az ellenzéki NEXTA alapítója, akit a leszállás után azonnal őrizetbe vettek.

A Ryanair közlése szerint Görögországból Litvániába tartó járatuk a fehérorosz légiirányítástól kapott utasítást minszki leszállásra, egy a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter határozottan elítélte a járat eltérítését és Prataszevicsnek, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna korábbi főszerkesztőjének letartóztatását.

A fehérorosz állami média azt jelentette, hogy a gép eltérítésére az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka adott parancsot. A Ryanair utasszállító gépét egy MiG-29-es típusú vadászgép kísérte Minszkbe. A fehérorosz hatóságok közlése szerint a gépen 123 utas volt, a litván külügyminiszter ezzel szemben 171 utasról beszélt, köztük 12 ország állampolgáraival.

Ez a Lukasenka-rezsim által elkövetett, megdöbbentő cselekmény több mint 120 utas, köztük amerikai állampolgárok életét veszélyeztette

– hangsúlyozta nyilatkozatában Antony Blinken.

Az első jelentések, amelyek a fehérorosz biztonsági szolgálatok részvételéről szólnak és egy fehérorosz harci gép bevetéséről az utasszállító elkísérésére, súlyos aggodalomra adnak okot és teljes kivizsgálást igényelnek

– áll a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok közölte, hogy válaszát a történtekre összehangolja szövetségeseivel, köztük az Európai Unióval, valamint Litvánia és Görögország tisztségviselőivel.

A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely a tavaly augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást ismét az országot hosszú ideje irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik