Nagyvilág europoli

Akkora a botrány a Minszkben földre kényszerített Ryanair-járat miatt, hogy az EU-csúcson is téma lesz

MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek
MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek

Az Európai Tanács a hétfőn kezdődő csúcstalálkozójának napirendjére veszi a Ryanair ír légitársaság járatának kikényszerített fehéroroszországi leszállása és a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét, és fontolóra veszi intézkedések meghozatalát is a felelősökkel szemben – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn.

Kapcsolódó
Bombariadóval és MiG-ekkel kényszerítettek földre egy Ryanair gépet Minszkben, hogy elfoghassanak egy ismert fehérorosz ellenzékit
Az Athénból Vilniuszba tartó Ryanair-járaton utazott az ellenzéki NEXTA alapítója, akit a leszállás után azonnal őrizetbe vettek.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében megengedhetetlennek nevezte, hogy a fehérorosz hatóságok utasítására katonai repülőgép kényszerített leszállásra egy uniós vállalat tulajdonában lévő, két európai uniós főváros között közlekedő és több mint 100 utast szállító polgári repülőgépet.

Véleménye szerint az, hogy a járaton utazó Raman Prataszevicset őrizetbe vették, a fehérorosz hatóságoknak „egy újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak”. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel – hangoztatta.

Kijelentette: mivel a kényszerintézkedés végrehajtása veszélyezteti az utasok és a személyzet biztonságát, a nemzetközi légiközlekedési szabályok esetleges megsértésének kivizsgálására van szükség. Az Európai Unió mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – közölte.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében elítélte a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő FR4978 számú vasárnapi járatának kényszerített leszállását. Arra szólította fel az illetékes hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az őrizetbe vett Prataszevicset, és biztosítsák jogait. Az eset nem marad következmények nélkül – szögezte le.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében kijelentette: következményekkel jár a fehérorosz rezsim „felháborító és jogtalan” magatartása.

a Ryanair repülőgépének eltérítését szankcionálni kell, Roman Prataszevics újságírót pedig azonnal szabadon kell engedni

– fogalmazott.

Frissítünk!

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését, és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátását követelik – közölte az unió külügyi szolgálata (EEAS). Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő kérésére Stefano Sannino, az EEAS főtitkára azt közölte Aljakszandr Miknevics fehérorosz nagykövettel, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését, ami veszélyeztette az utasok és a személyzet biztonságát, illetve elítéli Raman Prataszevics letartóztatását. Kijelentette: az EU álláspontja szerint a felháborító intézkedés a fehérorosz hatóságok újabb kirívó kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Az Európai Unió Prataszevics azonnali szabadon bocsátására szólít fel, és mérlegelni fogja az incidens következményeit, beleértve intézkedések meghozatalát a felelősökkel szemben – tette hozzá a főtitkár.

A Brüsszelben hétfőn este kezdődő, kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozón a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése mellett a tagállami vezetők számos külpolitikai kérdésről folytatnak megbeszélést, köztük az Európai Unió Oroszországgal ápolt kapcsolatáról, az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodások végrehajtásáról. Kitérnek a közel-keleti helyzetre is, valamint előkészítik a közelgő, június 15-re tervezett EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik