Nagyvilág europoli

Minszki incidens: a Külügyminisztérium szerint az EU-s nyilatkozat tükrözi a magyar álláspontot

Marcus Brandt / DPA / EPA / MTI
Marcus Brandt / DPA / EPA / MTI

Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az atv.hu-nak a minszki Ryanair-incidenssel kapcsolatos kérdéseire. Eszerint

Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ma azt mondta: mivel a Ryanair légitársaság járatának előző napi minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan, az Európai Unió mai csúcstalálkozóján döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben. A 26 éves Raman Prataszevicset a vasárnap tartóztatták le Minszkben, miután a Athén-Vilnius járatot bombariadóval és vadászgépekkel kényszerleszállásra kényszerítették.

Az atv.hu arról kérdezte a külügyi tárcát, hogy hogy a kormánynak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak mi az álláspontja arról, hogy a Ryanairnek „nem tervezett leszállást” kellett végrehajtania Minszkben, és mi az álláspontja Roman Prataszevics őrizetbevételéről.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik