Nagyvilág koronavírus

Három vuhani tudós koronavírusos tünetekkel került kórházba a járvány elszabadulása idején

MTI/EPA/Roman Pilipej
MTI/EPA/Roman Pilipej

A koronavírus-járvány kitörése óta újra és újra az összeesküvés-elméletek alapjául szolgál a Vuhani Virológiai Intézet, és annak laborja ahonnan sokak szerint elszabadulhatott a világjárvány. A gyanú alapját az adja, hogy a rendkívüli biztonsági intézkedések mentén működő laborban többek között a koronavírus és más, potenciálisan halálos kimenetelű vírusokat vizsgálnak.

Az Egyesült Államok már a járvány kirobbanása óta állítja, hogy a kínai laborból szabadulhatott el a vírus, amit Kína természetesen tagad. Noha feltehetően az igazság sosem derül ki, egy amerikai titkosszolgálati jelentés, mely Donald Trump elnökségének végén készült, azt állítja:

A Vuhani Virológiai Intézet laborjának három kutatója 2019 novemberében a koronavírushoz hasonló tünetekkel került kórházba.

A jelentés a WHO döntéshozó bizottságában került elő, amely az általuk vezetett nyomozás megismétlését készítheti elő. Az első körös nyomozás során ugyanis a kínai fél bár együttműködő volt, de alig adtak valóban vizsgálható adatokat a WHO-s csapatnak. Ez a nyomozás azt állapította meg, hogy:

a koronavírus nagy valószínűséggel egy köztes állatfajon keresztül denevérről terjedt át az emberre.

A mostani értesülést a megbetegedett labordolgozókról a Wall Street Journalnak nyilatkozó, az ügyet ismerő források is egymástól eltérően értékelik. A Portfólió által szemlézett cikkben az áll, egyikük szerint a titkosszolgálati értesülés egy nemzetközi partnertől származik, és valóságtartalmát meg kellene erősíteni további nyomozásokkal. Egy másik forrás erősebbnek írta le az információt, szerinte több megbízható forrás is ezt állítja. Amit viszont nem lehet tudni, hogy mitől lettek betegek a kutatók.

A megbetegedések dátuma nagyjából a vírus valószínű megjelenésének idejéhez közeli lehet, több virológus és epidemológus szerint 2019 novemberében kezdhetett el terjedni emberek között a koronavírus első variánsa, igaz, az első hivatalos esetet december 8-án jelentették be Kínában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik