Nagyvilág

A „kedves Mikuláš” Dzurinda szerint Orbán Viktor téved

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A magyar miniszterelnök minapi levelére reagált a volt szlovák kormányfő.

„Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk?” Erre várt választ Orbán Viktor a volt szlovák kormányfőtől abban az írásában, amelyben ténynek nevezte, a V4-ek hátrányos megkülönböztetését az Európai Unióban.

A Paraméter most azt írja, Mikuláš Dzurinda reagált. Az Európai Néppárt think-thankje, a Wilfried Martens Központ elnöke a Central European Affairs Magazine-nak azt mondta, teljesen felesleges újabb hatalmi gócokat teremteni az unióban.

Nem rivalizálni kell a német-francia együttműködéssel, mert ez a két ország cipeli a vállán a legnagyobb felelősséget a kontinensen.

Dzurinda számára Orbán Viktor elképzelése „teljesen irreálisnak és károsnak tűnik”.

Azzal ugyanis az Európai Unió szétaprózódna, ami „az EU végének kezdetét” jelentené. Az ötlet az orosz és kínai érdekekre, nevezetesen az Európai Unió „megbénítására és leépítésére”emlékezteti.

A volt szlovák kormányfő cáfolta Orbán Viktor másik állítását is, amely szerint az uniós tagság hátrányos, veszteséges lenne  Magyarországnak és Szlovákiának is.

Ez egyszerűen hamis állítás

– jelentette ki Dzurinda.

A Paraméter a politikusok vitájáról megkérdezte Dudás Tamás közgazdászt, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem oktatóját. Szerinte óvatosan kellene kezelni azt az érvet, hogy a gazdag nyugat kihasználja a szegény keletet, mert a nagy külföldi cégek munkahelyeket teremtettek, nőtt a GDP, az export, az adóbevételek.

Ha Szlovákiában nem gyártanánk évente egymillió autót, akkor a gazdasági növekedés sem lenne ennyire dinamikus. Viszont ennek ára van. Ez például, hogy kiviszik a profitot.

A közgazdász emlékeztetett rá, Magyarország tudatosan építi azt a képet magáról, hogy adóparadicsom a cégeknek. A vállalatok nyereségadója az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

A kivitt profit csökkenthető akár az adókulcs növelésével is

– tette hozzá a szakember, aki szerint valójában

nem az a gond, hogy diszkriminálnak bennünket, hanem az, hogy nem vagyunk versenyképesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik