Belföld

Orbán Viktor: Miért maradnánk az EU balekjai? 

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
„Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk?” Erre vár választ a volt szlovák kormányfőtől.

Orbán Viktor „Szamizdat 7. – Válasz Mikuláš Dzurindának” címmel reagált arra saját honlapján, hogy a volt szlovák kormányfő elvetette a postoj.sk szlovák jobboldali lapban megfogalmazott javaslatát, amely szerint a V4-országoknak törekedniük kell arra, hogy a német–francia tengelyen forgó EU-t német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák.

Írásában a kormányfő nyilvánvalónak nevezi, hogy ez csak a V4-ek lengyel vezetésével képzelhető el, de

Mikuláš nem ezzel indokolja az elutasítását. Elmélete szerint javaslatom csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt.

Orbán Viktor szerint ez viszont nem elméleti kérdés, hiszen tény, a V4-ek eddig nem tudták érdekeiket megfelelően érvényesíteni az unióban, és a közép-európaiak hátrányos megkülönböztetése így is  marad, ha nem lépnek föl erőteljesebben, közösen.

Kiszámolta

A belső piac mai elrendezése azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgár számára évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Ezek 2016-os adatok.

Továbbá, ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el. Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék

Megalázó, sértő, bántó, siralmas

A magyar kormányfő siralmasnak, megalázónak tartja az aránytalanságot a központilag kezelt uniós programoknál (például a Horizont 2020).

A 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint 20 százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslatainkat leverték.

A kiküldetési irányelvet a V4 számára hátrányosan újraírták. Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat.

Orbán Viktor jelezte Mikulás Dzurindának, a sérelmek felsorolásakor nem is ír az agyelszívásról, a kötelező migránskvótákról, a kettős mércéről.

Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk? Nem jött még el az ideje, hogy megszervezzük magunkat, és kiálljunk az érdekeink mellett? Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai?

Orbán Viktor szerint a szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek.

Dzurinda, aki jelenleg a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központjának az elnöke egyébként éppen a postoj.sk körkérdésére reagált úgy, hogy Orbánnal ellentétben ő jobban aggódik az EU belső egységéért, reformjaiért. A V4-en belül pedig még egy olyan egyszerű lépésben, mint az orosz kémek közös kiutasítása sem sikerült megállapodni.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Történjen bármi, már mindent megéltem
2022-ben győzni akar, a magyar köztévénél kormánypártibbnak tartja a németet, Közép-Európában inkább hisz, mint Nyugat-Európában, az abortusz teljes tiltását politikai és nem erkölcsi alapon utasítja el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik