Nagyvilág koronavírus

Román vezetőket is megfertőzött a koronavírus-korrupció

„Fontos emberek” ellen is nyomoznak a járványhoz kapcsolódó bűnügyekben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője azt mondta, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó bűnügyekben az állam „fontos emberei” is érintettek. Crin Bologa közölte: több tucat olyan ügyet vizsgálnak, amelyekben a gyanú szerint a vezetők saját meggazdagodásukat tartották szem előtt a  közbeszerzések kiírásakor – írja a Főtér.ro.

A főügyész a bűnügyeket kétféle típusba sorolta. Az egyikbe azokat, amikor visszaéltek a járványhelyzettel, a másikba azokat, amikor  a védekezéshez kapcsolódó közbeszerzéseket fertőzte meg a korrupció. Utóbbiaknál a nyomozást gyakran nehezíti, hogy a védekezéshez szükséges eszközöket sokszor Kínából vagy Törökországból szerezték be – tette hozzá.

A DNA jelenleg 94 ügyben nyomoz, 8 ügyben már vádat emeltek.  Néhány ügyben végéhez közelít a nyomozás, számos esetben zárolták az érintettek vagyonát, hogy az okozott kár megtérüljön. Crin Bologa szerint az általuk vizsgált ügyekben az okozott kár összértéke több tízmillió euró – de akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti.

Ezek az ügyek éppen a főszereplők miatt komolyak. A főügyész szerint

nagyon súlyos, hogy egyes, a román államban vezető beosztással rendelkező személyek kihasználják a nehéz helyzetet.

Mint mondta, helyi és központi szinten is érintettek olyan „fontos személyek”, akik a betegségen, az emberek szenvedésén, sőt halálán akartak meggazdagodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik