Nagyvilág

Feloszlatják a mianmari kormánypártot

Handout / CHIN WORLD / AFP
Handout / CHIN WORLD / AFP
Az ország de facto vezetője február óta őrizetben van.

Feloszlatja Aung Szan Szú Kjí pártját a mianmari junta által kijelölt választási bizottság azzal az indokkal, hogy csalt a választáson – közölte pénteken a Twitteren egy mianmari hírportál a választási testület elnökére hivatkozva.

A választási bizottság olyan pártokkal lefolytatott egyeztetésen döntött a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt feloszlatásáról, amelyekkel az együttműködést bojkottálja a többi párt között az NLD is.

A Mianmar Now idézte Thein Soe-t, a választási bizottság elnökét, aki szerint az NLD által elkövetett választási csalás törvénybe ütközött. „Ezért meg kell majd szüntetnünk a párt regisztrációját” – mondta Thein Soe, aki szerint a választási csalás elkövetőit árulóként fogják kezelni, és intézkedni fognak ellenük.

A bejelentésről ugyancsak hírt adó Reuters hírügynökség megkeresésére egyelőre nem reagált a katonai rezsim szóvivője, illetve az ellenzék által alakított nemzeti egységkormány sem, amelynek tagja az NLD is.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó NLD számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A hadsereget több mint öt évtizedre hatalomra juttató 1962-es puccs után elkövetett újabb katonai államcsíny óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább nyolcszáz embert öltek meg, és csaknem ötezer embert vettek önkényesen őrizetbe, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét. A 75 éves Szú Kjí február elseje óta van őrizetben, és számos dologgal vádolják egyszerre két bíróságon, ügyvédjeivel pedig csak videókapcsolattal érintkezhet a biztonsági szolgálat illetékeseinek jelenlétében.

A junta ellenlábasai választott politikusokból és puccsellenes aktivistákból álló nemzeti egységkormányt alakítottak, amely titokban tevékenykedik az országban, vagy pedig a külföldön tartózkodó tagjain keresztül fejti ki tevékenységét. A testület bejelentette, hogy népi védelmi erőt hoz létre, amely szembeszáll a katonai rezsimmel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik