Nagyvilág europoli

Magyarország ma is megvétózott egy uniós szerződést

Magyarország az utóbbi időszakban sorra akadályozza meg egyedüli tagállamként az Európai Unió külpolitikai lépéseit. Korábban Oroszország, Kína, és az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is vétóztunk.

Most pedig egy 20 éve fennálló, 79 afrikai, karibi és óceániai országgal kötött szerződés megújítását fúrtuk meg, szúrta ki a Telex a Reuters cikkét. Szijjártó Pétert idézve a lap azt írja, Magyarország nem tudja támogatni az elsősorban emberi jogokra, kereskedelmi-, fejlesztési-, klímavédelmi és migrációs kérdésekre vonatkozó keretmegállapodásokat tartalmazó, úgynevezett Cotonoui Megállapodás megújítását, mivel ez a megállapodás „több migránst engedne be az Unió területére”. Szijjártó arról is panaszkodott, hogy

az összes indítványunkat lesöpörték az asztalról, ezért sem adjuk a nevünket a megállapodáshoz.

Az új megállapodás megújításához mind a 27 tagállam egyetértésére lenne szükség. A migrációs fejezetek egyébként a migránsok visszafogadásáról, az irreguláris migráció szabályozásáról és egyéb, alapvetően az illegális migrációt megakadályozni hivatott dolgokról szól.

Kapcsolódó
A magyar vétók mutatják, hogy így nem lehet uniós külpolitikát csinálni
Legutóbb az izraeli-palesztin konfliktust elítélő nyilatkozatot vétóztuk meg, de általában megakadályozunk mindent, ami rossz Oroszországnak vagy Kínának. Magyarország a saját érdekeiben feszíti az EU külpolitikáját, de ezt csak egy szintig lehet csinálni, és csak akkor, ha nincsen tétje.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik