Nagyvilág

Védettségi igazolvány: egyelőre kevés országban használhatjuk, főként keleten

picture alliance / Getty Images
picture alliance / Getty Images
Csütörtökön újabb két országgal bővült a magyar védettségi kártyával látogatható úti célok listája, ennek apropóján összeszedtük, hol nyaralhatunk idén. Előnyben vannak az egzotikus utak kedvelői.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium legutóbb május 14-én pénteken frissítette honlapjának azt a részét, ahol listázza, mely országokat látogathatjuk meg a mindössze az első oltás dátumát rögzítő (a beadott vakcina típusát nem tartalmazó) védettségi igazolvánnyal. Nyolc országot soroltak fel:

  • Bahreinbe az igazolvány birtokában egy május 3-ától hatályos megállapodás alapján Magyarország állampolgárai korlátozás, azaz teszt és karantén nélkül léphetnek be.
  • Csehországba május 15-étől utazhatunk, nem kell teszt és karantén sem, ha van védettségi igazolványunk, viszont a kétdózisú oltások esetén az első oltás után el kell telnie 22 napnak, és csak három hónapig lehet ott tartózkodni. Ha mindkét oltást megkaptuk, az első oltásunktól számított kilenc hónapig lehetünk az országban. Ha egydózisú (Janssen) oltást kaptunk, és eltelt 22 nap, akkor szintén kilenc hónapig tartózkodhatunk ott.
  • Május 14-től Észak-Macedóniában is kirándulhatunk – védettségi igazolvánnyal mindenféle kötelezettség nélkül, ha azonban Afrikából, Indiából vagy Brazíliából érkezünk, kéthetes karantén vár ránk.
  • Horvátországba nem elég a védettségi kártya, kell mellé a papíralapú oltási igazolvány is, amin mindkét oltási dátumnak szerepelnie kell – beutazni csak a második oltás utáni harmadik héttől szabad. Akinek (még) nincsenek ilyen dokumentumai, azok teszttel léphetnek be a déli szomszédunkhoz, ennek részleteiről itt olvashat.
  • Szerbiában különbséget tesznek az oltással és a fertőzésen áteséssel szerzett plasztikkártya között – akinek az utóbbi van, annak kizárólag Magyarországról belépve nem kell kötelező PCR-teszten átesnie.
  • Szlovénia is tárt karokkal fogad minket, a karantént itt is a védettségi igazolvánnyal lehet megúszni, illetve itt részletezik, hogy melyik oltás után hány napnak kell eltelnie, hogy ne kelljen kötelező karanténba vonulnunk.
  • Törökországba a védettségi igazolvánnyal attól függetlenül beléphetünk, hogy melyik védőoltást kaptuk meg.

Csütörtök reggel írtuk meg, Mongóliával és Georgiával (Grúziával) is létrejött a megállapodás, így a hét végétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a magyarok ezekbe az országokba. Ezekkel együtt összesen tíz olyan ország van, ahova (jelentős) korlátozás nélkül már utazhatunk, az alighanem a legtöbb magyar úti céljának számító Horvátországba azonban nem elég pusztán a postán kiküldött védettségi igazolvány, szükség van az oltási kártyára, és arra, hogy a második oltásunkat követően elteljen legalább 14 nap.

Grafikánkon nemcsak a listát találja meg, de szemléltetésképpen össze is kötöttük az említett országokat hazánkkal.

+1

Az már kiderült, hogy Ausztriában sokra nem megyünk a plasztikkártyánkkal: nyugati szomszédunk az alapján rangsorolta az országokat, hogy arányaiban milyen magas az új fertőzések száma, és hogy oda beléphessünk, szükségünk van egy angol vagy német nyelvű igazolásra, arról, hogy átestünk a fertőzésen és/vagy megkaptuk az oltásunkat. Nem is akármelyiket: az orosz vakcinát nem, ugyanis azt sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá. Ha valaki nem kapott oltást (vagy Szputnyik V-vel oltották), esetleg nincs kártyája, egy negatív koronavírus-teszt is elegendő a belépéshez, mely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint hetvenkét óra, antigén teszt esetén pedig negyvennyolc óra.

Németország pedig egyáltalán nem ismeri el a keleti vakcinákat.

 

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik