Nagyvilág koronavírus

Németország nem ismeri el beutazásnál a keleti vakcinákat

AFP
AFP

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál a koronavírus elleni védőoltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben az MTI tudósítása szerint.

Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek.

Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” – mondta a miniszter.

„Természetesen nem volt igaz az oltásellenes baloldal részéről az a vád, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet utazni” – hirdette a Facebookon két órával korábban Menczer Tamás külügyi államtitkár, aki arról számolt be, hogy hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt. Igaz, mint kiderült, a horvátországi beutazáshoz a plasztikkártya mellett szükség van arra az oltási papírra is, amely igazolja, hogy a második oltás óta eltelt legalább 14 nap.

Kapcsolódó
Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya a beutazáshoz Horvátországba
Azt is igazolni kell, hogy a vakcina mindkét dózisát megkaptuk. Erre pedig a postai úton megküldött magyar igazolvány nem alkalmas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik