Nagyvilág koronavírus

„Nem tisztel minket a kormány” – felmondott az intenzíves nővér, aki Boris Johnsont kezelte

Andrew PARSONS / Afp
Andrew PARSONS / Afp

Beadta a felmondását az a nővér, aki Boris Johnsont ápolta a londoni St. Thomas’s kórházban, amikor a brit miniszterelnök koronavírus-fertőzés miatt súlyos állapotban feküdt az intézmény intenzív osztályán.

Jenny McGee-nek abból lett elege, hogy szerinte az egészségügyi dolgozók, és főképp a nővérek nem kapnak elég tiszteletet, megbecsülést és fizetést munkájukért, ezért döntött úgy, otthagyja kórházi munkáját. Egy, a járvány Nagy-Britanniára mért hatásáról forgatott dokumentumfilmben szólalt meg a nővér, aki arról is beszélt, mennyire súlyos állapotban került be Boris Johnson az intenzívre tavaly áprilisban.

Rengeteg beteg volt még az osztályon, haldoklók is. Emlékszem, amikor megláttam őt, arra gondoltam, hogy nagyon, nagyon rosszul néz ki. Még a színe is más volt.

Amikor Johnson felépült a fertőzésből, az egészségügyi ellátásról áradozott, külön kiemelve Jenny McGee és kolléganője munkáját. Az ápoló azonban a dokumentumfilmben elmondta: nagyon nincs megelégedve azzal, ahogyan a brit kormány bánik az egészségügyi dolgozókkal. McGee-t annyira fusztrálta a helyzet, hogy nem is vett részt egy médiaeseményen, mert nem tartotta helyénvalónak, és sok kollégájához hasonlóan azt érezte, a kormány járványkezelése nem hatékony.

Hihetetlenül keményen dolgoztunk, és sokan hősöknek tartanak minket. Közben pedig egyszerűen nem vagyok biztos abban, hogy tovább tudom csinálni. Nem tudom, mennyit tudok még még az NHS-nek adni.

A brit egészségügyben nagy visszatetszést keltett a kormány terve, aminek értelmében mindössze 1 százalék fizetésemelést kapnának az állami egészségügyben (az NHS-ben) dolgozók.

A nyitóképen Boris Johnson jobbján a londoni kórház egyik vezető orvosa, balján pedig Jenny McGee. 

(via Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik