Nagyvilág koronavírus

Egy magyar labor szerint megfelelő a Szlovákiának küldött Szputnyik V vakcina

PETER LAZAR / AFP
PETER LAZAR / AFP

Zuzana Eliasova, a szlovák egészségügyi tárca szóvivője vasárnap azt mondta a Reutersnek, hogy egy magyar laboratórium vizsgálata megerősítette: megfelelő minőségű volt az országba küldött Szputynik-V koronavírus-elleni oltóanyag, a kormány megvitatja Oroszországgal a további lépéseket.

A vizsgálatokat Magyarországon végezték el, miután Oroszország további vizsgálatokat kért egy EU által tanúsított laboratóriumban, mivel a szlovákok nem tesztelték az oltóanyagot ilyen létesítményben. Szlovákiában jelenleg a Pfizer-Biontech, az AstraZeneca és a Moderna termékeit használják a koronavírus elleni oltásra, a kormány fontolgatja az orosz oltóanyag használatát.

Zuzana Eliasova vasárnap közölte: Szlovákia további teszteredményeket vár Oroszországtól, amelyek várhatóan május végén érkezhetnek meg. A szóvivő nem árult el részleteket arról, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el Magyarországon, és hogy az eredmények hogyan orvosolhatják a szlovák gyógyszerhatóság által felvetett, adathiányra vonatkozó problémákat.

Áprilisban jelentették be, hogy Magyarország segít Szlovákiának megvizsgálni az orosz oltóanyagot. Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter múlt hét pénteken azt mondta, hogy a tesztek kielégítőek. „Tegnap e-mailben megkaptuk a magyar féltől a tesztek eredményeit, amelyek negatívak, rendben vannak” – mondta Lengvarsky az újságíróknak. „A következő körben szakértőinkkel és főleg az orosz féllel fogunk egyeztetni a kérdés fejleményéről.”

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V oltóanyagot rendelt még márciusban, ebből eddig 200 000 érkezett meg, de felhasználásra még nem került. Az orosz oltóanyag megrendelése koalíciós válságot idézett elő a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. A koalíciós válság végül a kormány átalakításához és Igor Matovic kormányfő távozásához vezetett. A Szputnyik-V még nem kapta meg az uniós szabályozó hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását. Magyarország az egyetlen uniós ország, amely ezen jóváhagyás nélkül kezdte el használni az oltóanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik