Nagyvilág koronavírus

Több mint négyezren haltak bele a koronavírusba egy nap alatt Indiában

Prakash SINGH / AFP
Prakash SINGH / AFP

Indiában rekordot döntött a napi halálesetek száma: 4187-en vesztették életüket és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt 24 órában – közölte az újdelhi egészségügyi minisztérium szombaton. A járvány kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az áldozatok száma meghaladta a négyezret, írja az MTI.

Az ázsiai országban harmadik napja haladja meg az új esetek száma a 400 ezret.

A nemzetközi segítség ellenére a betegek sokszor a túlterhelt kórházak kapujában halnak meg. Szakértők szerint a java még hátravan, ugyanis a járvány tetőzése csak néhány hét múlva várható.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 21 892 676 fertőzöttje és 238 270 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Bár sorra dőlnek a rekordok, a szövetségi kormány nem akar országos vesztegzárat hirdetni a járvány terjedésének megfékezésére. Egyes államokban éjszakai kijárási tilalom vagy részleges vesztegzár van érvényben. A fővárost, Delhit május 10-ig lezárták, a délnyugati Keralában szombattól egy hétig tartó karantént hirdettek, Karnátakát pedig hétfőn zárják le két hétre. A vírus jelenleg az ország déli, vidéki területein terjed a leggyorsabban.

Indiában január 16-án kezdődött az oltási kampány, amely a vártnál lassabban halad annak ellenére, hogy az ország globálisan a legnagyobb vakcinagyártó. Eddig 167 346 544 adag vakcinát adtak be Indiában. Az oltást a hazai gyártású Covishielddel és Covaxinnal kezdték, de május 1-jén az orosz Szputnyik V is megérkezett.

Eközben a szövetségi kormány egyre többet teszteltet: eddig 300 410 043 tesztet végeztek el az országban, csak pénteken 1 808 344-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik