Nagyvilág

A traktorozásban zavarta a határkő, hát államhatárt módosítva arrébb dobta a belga földműves

ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP
ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP
Ha egy kő van a traktor útjában, hát arrébb kell taszigálni. Valami ilyesmi járhatott a belga gazda fejében.

Kőkemény határvillongásról érkezett jelentés a BBC News által: egy belga földművest felidegesített a földje kellős közepén álló határkő a francia határon, hát arrébb tette azt. Szerencsére semmilyen erőszakos eszkaláció nem követte tettét, amit egy amatőr történész fedezett fel. A BBC arról ír, a belga-francia határt 1820-ban, a napóleoni háborúk végén jelölték ki véglegesen a Kortrijki Szerződésben. A 620 kilométeres határvonalat végig határkövek jelzik.

A gazda 2,29 méterrel rugdosta/helyezte arrébb a követ, a francia föld irányába. David Lavaux, Erquelinnes belga városka  polgármestere így szólt a tettről a TF1 francia tévécsatornának (utalva a határ túloldalán lévő francia községre is):

Belgiumot nagyobbá és Franciaországot kisebbé tette, ez nem jó ötlet. Én boldog voltam, nagyobb lett a településem, de Bousignies-sur-Roc polgármestere nem ért egyet ezzel.

Valóban, a másik település vezetője, Aurélie Welonek arról beszélt, meg kéne előzni egy határháborút. Mindenesetre a belga hatóságok felszólították a gazdát, helyezze vissza a határkövet. Ha nem teszi, az 1930 óta inaktív belga-francia határbizottságot is össze kell hívni, és a farmert is megbüntethetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik