Nagyvilág

Varga Judit brüsszelezve emlékezett meg a magyar EU-csatlakozásról

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Európát a keresztény nemzetek szövetségének álmodták meg – jelentette ki az igazságügyi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta: 2004. május elseje sokak számára marad emlékezetes, hiszen ezen a napon vált Magyarország az Európai Unió tagjává. „Úgy gondoltuk, egy olyan európai közösséghez csatlakoztunk, amely az EU alapítóinak szellemiségét tovább hordozva egy erős nemzeteken alapuló, erős Európát alkot majd.”

A miniszter szerint azonban idővel bebizonyosodott, hogy az „elődeink által ránk hagyott örökséget nem mindenkinek áll érdekében megőrizni”. 2010-től konstruktív viták helyett „politikai boszorkányüldözés” vette kezdetét, ahol nem számít már a józan ész, és ahol a „párbeszédet felváltották az ideológiai megfontolásból indított rágalomhadjáratok”.

A cél pedig mára nyilvánvalóvá vált: egy új, nemzetek feletti Európa létrehozása

– véli Varga Judit, aki ezzel szemben a sokszínűséget legalább annyira fontosnak nevezte, mint az egységet.

„Minden nehézség és rosszindulat ellenére mi maradunk, még akkor is, ha sokan Brüsszelben az ellenkezőjét kívánják” – írta. Európa emlékezeteként, az alapító szerződések, a status quo őreiként „vigyázzuk Robert Schuman és Helmuth Kohl örökségét” – jegyezte meg, hozzátéve, „kitartunk, mert tudjuk, hogy Magyarország nélkül nincs egységes Európa”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik