Nagyvilág koronavírus

Az indiai mutánstól is védhet a Pfizer-vakcina, de egy éven belül kell belőle a harmadik adag

Jdidi Wassim / SOPA Images /Light Rocket via Getty Images
Jdidi Wassim / SOPA Images /Light Rocket via Getty Images

Minden bizonnyal a koronavírus Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer és a BioNTech együttműködésével kifejlesztett vakcina – jelentette ki a német cég vezérigazgatója szerdán. Ugur Sahin, a BioNTech társalapítója elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat, és arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, vuhani változattal szemben, amely ellen kifejlesztették.

Az oltás beadása után előfordult szívizomgyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Az MTI tudósítás szerint arról is szólt, hogy

szükség lesz majd egy harmadik oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg egy emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente.

Sahin szerint az irigység kultúrájának kialakulásához vezethet, ha túl korán és diszkriminatív módon – az oltással nem rendelkezőket hátrányosan megkülönböztetve – lazítják a járványügyi korlátozásokat. Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya, mondta, hozzátéve, hogy a kontinensen júliusban, legkésőbb augusztusban elérik a közösségi immunitást.

A szakember szerint nem fair az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt, mint mondta, a brüsszeli testület nagyon jó munkát végez, és történelmi jelentőségű, hogy sikerült az összes tagországnak egyszerre biztosítani oltóanyagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik