Nagyvilág

Lemond Észak-Írország miniszterelnöke

MTI/EPA/Joe Boland
MTI/EPA/Joe Boland

Bejelentette szerdán lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, miután pártja előző este – több okból is régóta érlelődő elégedetlensége kifejezéseként – bizalmatlansági kezdeményezést indított ellene. Foster május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéből, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is.

Kapcsolódó
Lángoló busz, roncs a síneken, dühödt zavargás: Észak-Írország megint bajban
Lehet a brexitre fogni a mostani erőszakhullámot, de ott vannak a maffiaként működő félkatonai bandák és a szorongó, dühös, kilátástalan és kihasznált fiatalok. Egy Molotov-koktélhoz hasonlóan gyúlékony elegy ez, ami éppen nagypéntek környékén lobbant be, és fonák módon Fülöp herceg halála oltotta ki. Hogy a düh újra fellángol-e a következő hétvégén, még kérdéses.

Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában – a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként – az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett. Mindkét tisztségében ő volt az első női vezető Észak-Írország történetében. Szerdán bejelentett lemondási szándékának előzményeként, kedd este a belfasti és a londoni parlamentben működő DUP-frakciók tagságának hozzávetőleg 80 százaléka levélben kezdeményezett bizalmatlansági eljárást ellene.

Forrás: mti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik