Nagyvilág

Abbahagyta az éhségsztrájkot Navalnij

MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Abbahagyta az éhségsztrájkot pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.

Az elért haladás és az összes fejlemény figyelembevételével megkezdem az éhségsztrájkból való kiszállást. Ez a szabályok szerint ugyanúgy 24 napig fog tartani, és azt mondják, hogy még nehezebb lesz. Úgyhogy kívánjanak szerencsét!

– írta az Instagramon Navalnij.

Navalnij fizikai állapota az elmúlt hetekben egyre válságosabb lett, sőt, orvosai az elmúlt héten már arról beszéltek, hogy haldoklik a politikus.

Kapcsolódó
Orvosai szerint Navalnij bármikor meghalhat, hívei soha nem látott tüntetésekre készülnek
Az orosz ellenzéki aktivista/politikus egészségi állapota mind rosszabb, miközben az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt figyelmeztette Oroszországot, hogy a 44 éves férfi hogylétéért, így életéért Putyinéké a felelősség.

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A harmadik hete éhségsztrájkoló Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és “bármelyik percben meghalhat” – ezt mondta múlt szombaton az ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin közölte, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik