Nagyvilág koronavírus

Szerbiában megvizsgálták tízezer ember oltások utáni ellenanyag-termelését

AFP
AFP

Tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában, ahol ugyanazokat a koronavírus elleni vakcinákat használják, mint Magyarországon.

A Nukleáris Energetikai Intézet (INEP) által végzett kutatás arra a megnyugtató eredményre jutott, hogy az összes vizsgált oltóanyag hatékony védelmet biztosít a vírussal szemben.

Az oltott személyeknél az antitestek jelenlétére vonatkozó adatokat két héttel az első, illetve két héttel a második oltás után is elemezték – mondta Marija Gnjatović, az INEP kutatója a Danas szerb lapnak. Hangsúlyozta: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra.

A vizsgált csoportban halálesetet nem jelentettek. 

A Pfizer vakcinája már az első oltás után két héttel kiváltotta az antitesttermelést a beoltottak több mint 85 százalékánál, a második dózis után pedig ez az arány 95 százalékra nőtt.

A Szputnyik V első adagja után három héttel jelent meg mérhető mennyiségű antitest, a második dózis után pedig az oltottak több mint 92 százalékának lett pozitív az antitesttesztje.

Hasonlóan jól reagáltak az oltottak az AstraZeneca vakcinájára is, de abból Szerbiában még nem adták be a második adagokat.

A Sinopharm-oltás 20-65 éves korosztályban szintén jó antitestválaszt eredményezett  leghamarabb két héttel az első oltás után jelentek meg a szervezetben az ellenanyagok, a második oltás után két héttel pedig az oltottak több mint 90 százalékánál beindult  az antitesttermelés.

A kínai vakcinával oltott idősebb embereknél „valamivel alacsonyabb antitestválaszt regisztráltak”, de Marija Gnjatović szerint ez még nem jelenti azt, hogy az ő szervezetük ne lenne immunis a vírusra. Fontos aspektus a sejtes immunitás is, amit a kutató szerint meg kell vizsgálni azoknál az embereknél, akinek a szervezete az oltás után nem produkált megnyugtató mértékű ellenanyagot. Gnjatović szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, az oltások védelmet nyújtanak a vírus ellen, az ellenanyag-termelés pedig csak az immunrendszer egyik tényezője.

Kapcsolódó
Egy hét alatt kideríthetnénk, mennyire hatásos a kínai vakcina
Sok magyar lélegezne fel, és jót tenne az oltási kedvnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik