Nagyvilág

Amerikai kormány: következményei lesznek, ha Navalnij meghal

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP

Az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben – mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Közöltük az orosz kormánnyal, hogy felelősséget visel azért, ami Navalnij úrral történik bebörtönzése alatt, és a nemzetek közössége őket vonja felelősségre

– fogalmazott Sullivan, aki a részletek ismertetése nélkül annyit mondott, hogy egy sor, különböző költségvonzatú intézkedést fontolgat az amerikai kormányzat arra az esetre, ha a bebörtönzött Navalnij meghalna.

A német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában: sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról.

Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban – az előzetesen ismertetett részletek szerint – kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy  Alekszej Navalnij állapota egyre romlik, és úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését.

Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét. Mint mondta, a Navalnij-ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is.

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A harmadik hete éhségsztrájkoló Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és “bármelyik percben meghalhat” – ezt mondta szombaton az ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin közölte, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett.

Oroszország londoni nagykövete, Andrej Kelin azt mondta a BBC-nek, hogy Navalnij nem halhat meg a börtönben.

Kapcsolódó
Orosz diplomata: Navalnij nem fog a börtönben meghalni
Andrej Kelin szerint Oroszország minden egészségügyi kezelést megad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik