Nagyvilág

Nemi erőszak lesz Franciaországban a gyerekekkel való közösülés

Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
A francia elitet is megrázó ügyek miatt szigorított a francia Nemzetgyűlés: 15 év alattiakkal bármilyen szexuális aktus tilos. Egy kivétel van, a „Rómeó és Júlia-záradék”.

Csütörtökön a francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami büntethetővé teszi a szexet 15 év alattiakkal. Aki kiskorúakkal létesít testi kapcsolatot, az nemi erőszaktevőnek fog számítani, akár 20 év börtönre is ítélhetik – írja a CNN a döntésről. A portál hozzáteszi, korábban 15 év volt a beleegyezési korhatár, de bizonyítani kellett, hogy valóban beleegyezett az aktusba a fiatalabb fél is. Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter így beszélt a Nemzetgyűlés előtt:

A gyermekeinknek és a társadalmunknak is történelmi ez a törvény. Egy felnőtt agresszor sem állíthatja mostantól a beleegyezést 15 évnél fiatalabb kiskorú esetén.

Ugyan a javaslatot egyhangúlag fogadta el a Nemzetgyűlés, voltak aggódó hangok. Egyesek azt mondták, ha egy 15 évesnek csak pár évvel idősebb partnere van, a vele való beleegyezéses aktus is erőszaknak számíthatna így. Ezért egy „Rómeó és Júlia-záradékot” is beiktattak a jogszabályba, miszerint ha maximum 5 évvel idősebb az egyik fél a kiskorúnál, akkor az nem büntethető (persze szigorúan kölcsönös beleegyezés alapján).

Megint más a helyzet, ha családon belül történik az aktus, ez esetben a 18 év alattiakkal való közösülés is nemi erőszaknak számít.

Franciaországban nem csoda, hogy megérett az idő a reformokra. A szabad szerelem országában ugyanis a felsőbb, hatalommal rendelkező körök és értelmiségiek – főleg az 1968-at követő szexuális forradalom jegyében – könyörtelenül kihasználták a fiatalokat. Először a MeToo-mozgalom mozgatta meg a kérdéskört, de tavaly egy francia író, Gabriel Matzneff ügye is nagy botrányt kavart. Ő korábban elismerően szólt a pedofíliáról, mint teljesen vállalható dologról. Mindenesetre már 2018-ban hoztak egy fontos döntést a francia jogalkotók: az utcai füttyögést-ciccegést a nők felé bírságolhatóvá tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik