Nagyvilág koronavírus

Ősszel már a gyerekeket is olthatják az USA-ban

MTI / Komka Péter
MTI / Komka Péter

„Már kora ősszel rendelkezésre állhat a koronavírus elleni védőoltás az Egyesült Államokban a 12 és 15 év közötti fiatalok számára, és valószínűleg a gyermekorvosok fogják beadni” – mondta hétfői virtuális sajtótájékoztatóján Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19-tanácsadója.

„Ami a gyerekeket illeti, az oltásnak van egy jól bevált menete, ami a gyermekorvosi rendelőkön keresztül történik. Ez egy bizalmi pont a gyerekek és a szülők számára is” – tette hozzá Slavitt.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok március végén jelentették be, hogy klinikai vizsgálati eredményeik kimutatták: a Covid-19 ellen közösen kifejlesztett vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos a 12 és 15 év közötti gyermekek körében. A vállalatok pénteken kérték az általuk gyártott oltás engedélyezésének kiterjesztését az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalától, amely eddig a 16 évnél idősebbek beoltását hagyta jóvá ezzel a vakcinával.

Reméljük, hogy kora ősszel már a középiskolás gyermekeket is be lehet oltani

– mondta a hétfői sajtótájékoztatón Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ legfrissebb adatai szerint eddig csaknem 190 millió adag Covid-19-vakcinát adtak be az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy vasárnap óta körülbelül 2,6 millió amerikai kapott oltást, és az elmúlt hét napi átlaga 3,2 millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik