Nagyvilág

Az Alibaba főnöke bírálta Kínát: dermesztő bírságot kapott a cége

Philippe LOPEZ / AFP
Philippe LOPEZ / AFP
Harminc Lánchíd.

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

Ez a Kínában valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírság, mely az Alibaba Group Holding Ltd 2019-es éves bevételének nagyjából 4 százalékát teszi ki.

Az utóbbi hónapokban példa nélküli eljárások indultak egyes hazai technológiai cégek ellen Kínában.

Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedik azóta, hogy az alapító Jack Ma októberben nyilvánosan bírálta a kínai szabályozási környezetet.

A kínai piacfelügyelet decemberben indított vizsgálatot monopólium gyanúja miatt a cég ellen, miután nem sokkal előtte felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére, mindössze két nappal azelőtt, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal.

Csak hogy legyen mihez viszonyítani a bírság összegét: a 18 milliárd jüan mintegy 2,75 milliárd dollárt jelent, ami forintban 825 milliárd;

  • ennyi pénzből harmincszor lehetne felújítani a Lánchidat
  • vagy még a sajátosan árazó magyar viszonyok között is épülhetne négy-öt Puskás Aréna
  • esetleg félszáz Fradi-stadion.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Jack Ma még októberben bírálta a kínai állam gazdaságpolitikáját és az állami tulajdonú bankok működését, s az innovációt segítő reformokat sürgetett. Mindezt sokan a Kínai Kommunista Párt kritikájaként értelmezték.

Kapcsolódó
Három hónap után előkerült Kína leggazdagabb embere
Meglódultak az Alibaba részvényei.

A 65 milliárd dollárt meghaladó vagyonával a leggazdagabb kínainak számító Ma ezután nem sokkal eltűnt a nyilvánosság szeme elől, és csak három hónap múltán került elő: egy általános iskolában tette tiszteletét.

Kiemelt kép: Jack Ma

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik