Nagyvilág koronavírus

Matovic Moszkva után Orbánnal egyeztet az orosz vakcináról

Igor Matovic / Facebook
Igor Matovic / Facebook
A volt kormányfő azt próbálja elérni, hogy ne kelljen visszaküldeni az orosz vakcinát.

Csütörtökön az orosz fél felmondta a szerződést, visszakövetelte a  már Szlovákiába leszállított 200 ezer Szputnyik V vakcinát, mire a Igor Matovic pénzügyminiszter azonnal Moszkvába utazott, ahol szerinte sikert ért el – írja a pozsonyi Új Szó.

A volt kormányfő pénteken sikere részleteit nem ismertette, annyit mondott, hogy Moszkva Szlovákia előtt nyitva hagyta az ajtót. Azt  ugyanakkor bejelentette, hogy még pénteken Budapestre utazik – ugyancsak vakcina-ügyben –, hogy Orbán Viktor kormányfővel tárgyaljon.

Újságírói kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, arról beszélt, hogy a járványból a kiutat a vakcinák jelentik, ezért rendeltek volt egészségügyi miniszterével 2 millió adag orosz vakcinát, amely magas minőséget képvisel, Szlovákiában mégis „hibrid fegyverként“ használták ellene.

Igor Matovic azt mondta, szerinte

Szlovákiában 500 ezer olyan ember van, aki csak a Szputnyikkal hajlandó beoltatni magát, nélkülük pedig nem lehet elérni a kollektív immunitást.

A Paraméter azt írja, a pénzügyminiszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel is tárgyal. A portál felidézte, Matovic korábban a Facebook-oldalán jelezte, szívesen leírná őszintén a Szputnyik-ellenességgel kapcsolatban, hogy milyen disznóságokra képesek  egyesek piszkos céljaikért, de egyelőre inkább azt akarja elérni, hogy Szlovákia ne essen el végérvényesen az orosz vakcinától.

Mint korábban megírtuk, Matovic korábban elismerte, hogy Szijjártó Péter segített neki beszerezni az orosz vakcinát, ő látta el a szükséges információkkal, küldte el neki az orosz gazdasági miniszter elérhetőségét.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik