Nagyvilág koronavírus

Szijjártó: A kormány most nem számol a kínai CanSino és az indiai CoviShield oltóanyagokkal

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket – jelentette be Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy más témában tartott mai sajtótájékoztatóján arra, hogy mikor és mennyi kínai CanSino és indiai CoviShield vakcina érkezik Magyarországra. Korábban több milliós tételről szóltak a hírek.

Szijjártó szerint egyelőre azért nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, mert

a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amelyet április hónap folyamán fognak leszállítani, valamint a már bent lévő 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózist és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat.” A kínai Sinopharm vakcina kapcsán is azt mondta: ők már előteljesítésben vannak, hiszen az áprilisra esedékes 500 ezer Sinopharmból 100 ezer már itt van.

Koronavírus

Míg a szintén kínai CanSino és CoviShidld oltóanyagok nincsenek az országban és mivel a gyártási kapacitások a gyártóhelyeken úgy alakulnak, hogy csak későbbi érkezéseket jeleznének előre, “ezért azt gondolom, hogy ezekkel az oltóanyagokkal nem kell számolnunk a következő időszakban” – jelentette ki kérdésünkre Szijjártó Péter.

Szerdán csaknem 250 ezer Pfizer-BioNTech vakcina érkezett szerdán Magyarországra, ez a mennyiség mintegy 50 százalékos növekedést jelent a március utolsó hetében beérkezett adagok számához viszonyítva.

Kapcsolódó
250 ezer Pfizer-BioNTech vakcina érkezett szerdán Magyarországra
Csak áprilisban csaknem 1 millió adag vakcinát szállíthatnak az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik