SAUL LOEB / AFP
Nagyvilág

A világ leggazdagabb embere is támogatja, hogy az USA-ban megemeljék a társasági adót

Jeff Bezos szerint ezzel hozzá tudnak járulni az infrastruktúra-fejlesztéshez.

Támogatja az amerikai társasági adó emelésére tett javaslatot Jeff Bezos, az Amazon alapítója és egyben vezérigazgatója, a Forbes szerint a világ leggazdagabb embere – írja az MTI. A világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát hosszú ideje érik bírálatok amiatt, hogy minden kiskaput kihasznál annak érdekében, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetnie. Az Amazon 2018-ban és 2019-ben például egy dollár adót sem fizetett be az amerikai szövetségi költségvetésbe.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten ismertette 2000 milliárd dollár értékű infrastruktúrafejlesztési programját, amelynek végrehajtását részben a vállalati adók emeléséből befolyó pénzből finanszíroznák.

Az elnök egyebek között indítványozta, hogy emeljék 21 százalékról 28 százalékra a társasági adót, zárják be az adóelkerülést lehetővé tévő kiskapukat, állapítsanak meg egy adóminimumot az amerikai vállalatok külföldi bevételeire, nehezítsék meg a vállalati nyereségek adóparadicsomokba való menekítését.

Az elképzeléseket kommentálva Jeff Bezos a vállalat blogfelületén kedden közölt írásában úgy fogalmazott, hogy támogatják a Biden-kormányzat törekvését, miszerint nagyszabású infrastrukturális befektetéseket hajtsanak végre az Egyesült Államokban.

Megértjük, hogy ez a beruházás engedményeket követel minden féltől úgy annak tekintetében, hogy mi fér a programba, mint annak tekintetében, hogy ki állja a költségeket (támogatjuk a társasági adó kulcsának emelését),

áll Bezos bejegyzésében.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hét elején azt szorgalmazta, hogy állapítsanak meg egy globális társaságiadó-minimumot a nemzetközi tevékenységet folytató vállalatok számára. E kérdés szerdán napirendre kerül a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénzügyminisztereinek videókonferenciáján.

Az amerikai technológiai nagyvállalatok, köztük az Amazon, a Facebook, az Apple és a Google, évek óta heves bírálatok kereszttüzében áll. Azt vetik szemükre szerte a világban, hogy túl kevés adót fizetnek ott, ahol üzletüket ténylegesen bonyolítják, hatalmas profitjukat a világon szinte bárhová át tudják könyveléssel csoportosítani.

Jóllehet hosszú évek óta folynak nemzetközi tárgyalások a nagy globális technológiai cégek egységes megadóztatásáról, mindeddig nem született megállapodás, így már több európai ország egyoldalúan vetett ki digitális szolgáltatási adót az érintett, túlnyomórészt amerikai vállalatokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.