Nagyvilág

Tovább faragtak a magyar sajtószabadságon

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Újabb lesújtó jelentést tett közzé az Európa Tanács.

A Népszava birtokába jutott az Európa Tanács 14 oldalas jelentése, amelyet éppen a magyar sajtószabadság napján, március 15-én
véglegesítettek. A dokumentum szerint demokráciákban szokatlan nagy a hatalma a médiahatóság elnökének, a Médiatanácsban 2010 óta pedig csak kormánypártiak döntenek.

A jelentés kitér a járványügyi veszélyhelyzet idején hozott, a médiát érintő kormányzati döntésekre, így a rémhírterjesztés szankciójára. 134 esetben indult eljárás, ami, noha ezek többségét megszüntették, ugyanúgy alkalmas lehet a szabadságjogok szűkítésére, mint az, hogy már 45 napig húzható a válaszadás közérdekű adatkérésre, és a sajtó szabad működését veszélyezteti a „dróntörvény” is.

Kapcsolódó
Deutsch Tamás: Nyugat-Európából irigykedve nézik a magyar sajtó helyzetét
A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint „közszájon forgó európai legenda", amit a magyar sajtószabadságról a nyugati sajtó állít.

Az állami hirdetések piactorzító hatásáról azt írták, tavaly a hirdetési pénzek 86 százaléka került a kormányközeli médiához.A fideszes sajtó mellett az állami média is kizárólag a kormány retorikáját követi, a jelentés külön kiemeli, hogy direkt utasítások vonatkoznak a kormányzati álláspont egyoldalú hangoztatására.

Kapcsolódó
Az M1 vezető szerkesztője: Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják
A hírigazgató pedig azt magyarázta el, mit kell tenni, ha egy megszólalás nem elég acélos.

A jelentés kitér az Index tulajdonosváltására, a Klubrádió elhallgattatására és arra, hogy mára a Népszava maradt az egyetlen ellenzéki hangvételű nyomtatott lap.

Az Európa Tanács jelentése előtt interjút készítettek civilekkel,  újságírókkal, kormányzati szereplőkkel (Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Orbán Balázzsal, a Miniszterelnökség államtitkárával), illetve Karas Mónikával, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökével és Kozma Ákos ombudsmannal.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa maga tapasztalta kormányzati szereplőkkel interjúzva, hogy többségük „gonosz, kormányellenes propagandának”, „Soros-ügynökök tevékenységének” tartja a médiában megjelenő kritikát.

A jelentés szerint fizikai erőszak még nem fenyegeti a magyar újságírókat, de nem zárható ki, hogy a gyűlöletkampányoknak ilyen hatása lesz.

Kapcsolódó
Az EU-nak szinte semmilyen fegyvere nincs a média védelmére, de lehet, hogy most készül valami új
Megrángatták Magyarországot, Szlovéniát és Lengyelországot az Európai Parlamentben, de csak az derült ki, mennyire nem tudnak mit kezdeni a média leépülésével az unióban. De Vera Jourovának van egy terve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik