Nagyvilág

Már az államfő is a szlovák miniszterelnök lemondását követeli

MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal
MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Ahogy megírtuk, távozik posztjáról Mária Kolíková szlovák igazságügy-miniszter, ő két héten belül a negyedik lemondó kormánytag. A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet a pártoknak a járványkezelésről alkotott különböző elképzelései, illetve a posztjáról hétfőn lemondott gazdasági miniszter, Richard Sulík és Igor Matovic kormányfő személyes konfliktusa miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, hogy a miniszterelnök a koalíció két kisebb, liberális pártja – a Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás, illetve az Emberekért párt – ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol a Szputnyik V orosz vakcinából. A liberális pártok először Marek Krajcí egészségügyi miniszter lemondását követelték, majd miután – a legnagyobb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek által jelölt – miniszter távozott, a koalíción belüli viszonyok rendeződését Matovic kormányfő távozásához és a kormány átalakításához kötötték.

Matovic vasárnap jelentette be, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más posztot betölteni a kormányban, ha a távozását leghangosabban követelő liberálisok eleget tesznek korábbi ígéreteiknek, hogy távoznak két minisztérium éléről és két parlamenti posztról is. Matovic lemondásának további feltételéül szabta, hogy a koalíció a tavaly tavaszi parlamenti választáson kialakult erőviszonyok tükrében ossza újra a miniszteri posztokat. Ezzel arra utalt, hogy a liberális pártok a súlyukon felül kaptak pozíciókat a kabinetben és a parlamentben. A miniszteri posztok újraosztását Sulík hétfőn elutasította, ám bejelentette: távozik az általa vezetett gazdasági minisztérium éléről. Kolíková igazságügy-miniszter volt a másik kormánytag, akinek lemondását a kormányfő kérte.

A kormányfő távozását követelők sorába kedden Zuzana Caputová államfő is beállt, amikor nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot:

elkerülhetetlen, hogy Igor Matovic lemondjon, és ezzel lehetővé tegye a koalíciós partnerek közötti megegyezést.

Az MTI tudósítása szerint Caputová állásfoglalását némileg árnyalja a pozsonyi Pravda honlapján vasárnap megjelent cikk, amely a koalíción belüli forrásokra hivatkozva azt írta: a Szabadság és Szolidaritás és az Emberekért megegyezett arról, hogy egy előrehozott választás esetén egy széles liberális választási platformot alakítanának ki, a korábban Caputová által vezetett és a tavaszi választáson a parlamenten kívül maradt Progresszív Szlovákia nevű balliberális formációval. A sajtóközlés szerint ezt a választási platformot csendes támogatásáról biztosítaná a Robert Fico vezette Irányból kivált liberálisok alapította Hang, amelyet Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezet. A cikk tartalmát ugyanakkor a Szabadság és Szolidaritás hazugságnak nevezte.

Kiemelt képünkön Igor Matovic és Zuzana Caputová előbbi miniszterelnöki kinevezésekor, tavaly márciusban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik