Nagyvilág

Kilencszáz év után tört ki egy vulkán Reykjavík mellett

AFP
AFP

Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében péntek este. A mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt.

A kitörés a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet. A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest. A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást. Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott – vélekedett Bjarki Friis, a meteorológiai hivatal munkatársa.

A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Thorlakshofn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet. Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követően, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem – közölte a helyi meteorológiai szolgálat. A repülőtér érkező és induló járatokat regisztráló honlapja szerint nincs fennakadás a légi forgalomban. Nem úgy, mintegy tizenegy éve, amikor az Eyjafjallajökull vulkán kitört, és 900 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani a kitörés nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik