Nagyvilág

Erdogant már nem érdekli a nők elleni erőszak

MTI /AP / Török elnökség
MTI /AP / Török elnökség
Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből.

Erről Recep Tayyip Erdogan államfő döntött. Szombaton  megjelent határozatával kiléptette Törökországot a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó – az Európa Tanács égisze alatt elfogadott – Isztambuli Egyezményből. Tíz éve, kormányfőként még, ő is jelen volt az egyezmény ünnepélyes aláírásán, írta az MTI.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez, de a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) sokszor bírálta az Isztambuli Egyezményt, amiért kinyilvánítja a nemek közti egyenlőséget, elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést. Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez.

Ahogy a világ sok más országában, Törökországban is társadalmi probléma a nők elleni erőszak. Jogvédő szervezetek szerint tavaly legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Árulkodó, hogy több százezren töltötték le azt az okostelefonos applikációt, amellyel egyetlen gombnyomással riaszthatják a rendőrséget, ha támadás éri őket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

Kapcsolódó
Miért van szükség az Isztambuli Egyezményre? Mert így néz ki valójában a magyar nők jogi védelme
Május elején váratlanul ismét előkerült az Isztambuli Egyezmény parlamenti ratifikálásának elutasítása. Mitől lett hirtelen olyan fontos az ügy, hogy az országgyűlés a veszélyhelyzet kellős közepén ezzel foglalkozzon?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik