Nagyvilág

Putyin meg akarta akadályozni Biden győzelmét

Alekszej Druzsinyin / MTI / AP / Szputnyik
Alekszej Druzsinyin / MTI / AP / Szputnyik
Oroszország és Irán is próbálta befolyásolni az amerikai elnökválasztási kampányt.

A valamennyi amerikai hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) 15 oldalas jelentése szerint a Kreml  – Donald Trump szövetségesein és kormányán keresztül – Joe Biden ellen próbálta hangolni a közvéleményt, írja az MTI. Az oroszok „megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal” próbáltak beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányba.

Az orosz állam és más emberek, akik mind a Kreml érdekeit szolgálják, azon dolgoztak, hogy következetesen befolyásolják az Egyesült Államok közvéleményét.

A The New York Times a jelentésből kiemelte, hogy

a nagyszabású akcióra Vlagyimir Putyin orosz államfő adott engedélyt.

Az amerikai hírszerző ügynökségek több manipulációs kísérletet is feltártak. A jelentés szerint Irán szerteágazó kampányt folytatott Donald Trump ellen.

A DNI jelentése cáfolta, hogy Kína Joe Biden mellett avatkozott volna be a választásba.

Kína a stabilitást kereste az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatában, és egyik választási eredményt sem tartotta elég előnyösnek ahhoz, hogy kockáztasson.

Az amerikai tisztviselők arról is beszámoltak, hogy Kuba, Venezuela és a libanoni Hezbollah félkatonai szervezet részéről is történtek erőfeszítések a befolyásolásra, de ezek kisebbek voltak, mint Irán  és Oroszország kísérletei.

Az MTI emlékeztetett rá, hogy korábban az úgynevezett Mueller-jelentés megállapította, hogy Oroszország be akart avatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábbi vezetőjét 2017-ben bízták meg a vizsgálattal, amely két évig tartó nyomozás után nem látta bizonyítottnak, hogy Donald Trump korábbi kampánycsapata összejátszott az oroszokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik