Nagyvilág koronavírus

A németek, a franciák és az olaszok is felfüggesztik az AstraZenecával történő oltást

Korábban több ország is bejelentette, hogy szünetelteti az alkalmazását.

Németországban elővigyázatosságból felfüggesztik az AstraZeneca vakcinájának használatát – írja a Spiegel online kiadása. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a Paul-Ehrlich-lnstitut szakértőinek ajánlása alapján hozták meg az erről szóló döntést. Az intézkedés egyelőre ideiglenes.

A berlini bejelentés után nem sokkal Emmanuel Macron francia elnök is közölte, hogy keddtől szüneteltetik a védőoltás alkalmazását, majd az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) is arról tájékoztatott, hogy azonnal felfüggesztik az AstraZeneca használatát, hangoztatva, hogy az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) véleményezése után engedélyezhetik ismét azt.

Frissítünk!

Spanyolország is legkevesebb két hétre felfüggeszti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina használatát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői esti sajtótájékoztatóján Madridban. Spanyolországban a múlt hétvégén jelentették agyi vénás trombózis kialakulását egy korábban ezzel a vakcinával beoltott embernél. Szlovénia ugyancsak az oltás felfüggesztéséről döntött elővigyázatosságból, bár a szlovén szakemberek nem találták ésszerű okot az oltás leállítására.

Március 11-én több ország is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. Az EMA ugyanakkor azt közölte, nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, ezért a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható. Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken úgy nyilatkozott, hogy továbbra is folytatják a vakcina használatát egy komoly, széles körű grémium tanácsára hivatkozva.

Kapcsolódó
AstraZeneca: 17 millió beoltottból 15 trombózisos és 22 tüdőembóliást jelentettek
„Ez a szám lényegesen alacsonyabb annál, mint az az általános gyakorisági adatok alapján várható lenne egy ekkora népcsoportban" – írja közleményében a vállalat.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik