Nagyvilág koronavírus

Meghalt egy 38 éves tanárnő Szlovákiában, miután beoltották az AstraZeneca vakcinájával

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Elhunyt egy középiskolai tanárnő Szlovákiában, aki halála előtt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája okozta súlyos mellékhatásokról számolt be – közölte a szlovák közszolgálati televízió alapján a ma7.sk.

A cikk szerint a 38 éves Antóniát február 13-án oltották be, majd néhány nappal később a szlovák közszolgálati televíziónak arról nyilatkozott, hogy az oltás után magas lázat, súlyos fejfájást és izomfájdalmat érzett. A tanárnő egy héttel az oltás beadását követően kórházba került, ahol február 27-én meghalt. Halálát valószínűleg agyi ödéma és tüdőembólia okozhatta, de a pontos okot a boncolás állapítja majd meg. A nő trombofíliás volt, ami hajlamossá tesz a trombózis kialakulására.

Szlovákiában eddig 804 esetben jelentettek komolyabb oltási reakciókat az AstraZeneca vakcina beadása után. Halálesetet nem jelentettek az oltással összefüggésben. Szakértők hangsúlyozzák, nincs bizonyíték arra, hogy a 38 éves tanárnő halála összefüggésben lenne a vakcina beadásával.

Európa több országában a napokban ideiglenesen felfüggesztették a brit-svéd vakcina beadását, miután az oltást követően halálesetek történtek, és felmerült a lehetősége, hogy az oltás megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát. Ausztriában egy 49 éves ápolónő hunyt el véralvadási komplikációk következtében, ő halála előtt tíz nappal kapta meg az AstraZeneca vakcináját. Végül Ausztriában úgy döntöttek folytatják az oltást a vakcinával, és az Európai Gyógyszerügynökség szerint sincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca-vakcina okozott halálesetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik