Nagyvilág koronavírus

17 európai ország kapott az AstraZeneca-szállítmányból, amit Ausztria egy haláleset miatt letiltott

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

17 európai országban jutott el az AstraZeneca-vakcina ugyanazon gyártási számú szállítmánya, aminek felhasználását az osztrák hatóságok azonnal leállították a hétvégén, írja a Reuters.

Vasárnap derült ki, hogy Ausztriában átmenetileg nem oltanak az AstraZeneca egy bizonyos szállítmányával érkezett vakcináival, miután egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megbetegedett az oltását követően.

Egy 49 éves ápoló Zwettl városában hunyt el a vakcina beadása után véralvadási zavarban. A másik érintett 35 éves ápoló szintén ugyanazon településen lett rosszul, tüdőemboliát kapott, de már jobban van.

Christa Wirthumer-Hoche, az osztrák közegészségügyi intézet gyógyszerpiac-felügyeteleti szervének vezetője arról beszélt,

tájékoztatottuk európai kollégáinkat arról, hogy a szállítmány, ami körülbelül egymillió dózist tartalmazott összesen, 17 európai országba jutott el.

Azt nem közölte, hogy pontosan mely országokról van szó, de a 17 államba beletartozik Ausztria is. Arról sem tett említést, milyen szükséges intézkedésekről döntöttek vagy javasoltak másoknak.

Az AstraZeneca korábban közölte, felvette a kapcsolatot az osztrák hatóságokkal és kivizsgálják az eseteket.

Az elhunyt nővér boncolása zajlik, annak eredménye jövő hétre várhatóak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik