Belföld koronavírus

Müller Cecília: Pótoljuk az elmaradt tömeges oltást, már kedden sms-t kaphatnak az érintettek

MTI/Vajda János
MTI/Vajda János

Rendkívül súlyos, és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon, csak úgy, mint Európa-szerte – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos elmondta, az aktív betegek száma meghaladja a 120 ezret, néhány nap alatt több tízezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Minden adat jelentős emelkedést mutat, az elmúlt 24 órában meghalt 158 beteg, és immár 8270 főt ápolnak kórházban, ez is szomorú rekord, az eddigi csúcs 8045 beteg volt tavaly decemberben. Müller Cecília közölte azt is, hogy már 833 beteget kezelnek lélegeztetőgépen, az eddigi csúcs szintén tavaly decemberben 674 fő volt.

Mint mondta, gyakori eset most már az is, hogy egész családok érkeznek súlyos tünetekkel a kórházakba, ezért mindenkit óvatosságra int, és a szabályok betartására kér, mert az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése megítélése szerint most a legfontosabb feladat. Elmondta, most már hét szűrőbusz is dolgozik a koronavírusos betegek kiszűrésén, de azt kérte, hogy, aki tüneteket észlel magán, az a háziorvosát értesítse, mielőbb bárhova menne.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járványügyi adatokon túl, a környezet-egészségügyi adatok is romlást mutatnak, ugyanis a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatott értéke is emelkedik, így feltehetően további fertőzésszám emelkedésre lehet számítani. Több nagyváros, valamint Budapest agglomerációja érintett, ahol rendkívüli erősödés figyelhető meg. Ez – mint mondta – arra utal, hogy csökkenésre nem lehet számítani. Kiemelten, fontos, hogy aki lehetőséget kap, oltassa be magát.

Beszélt arról is, hogy oltás után közvetlenül még mindenki legyen óvatos, ugyanis 2-3 hétnek kell eltelnie, amíg védetté válik az ember, legalábbis arra, hogy elkerülje a súlyos szövődményeket.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy a múlt hétvégén technikai hiba miatt elmarad tömeges oltást a héten bepótolják, és az érintettek már kedden sms-t kaphatnak. 429 kórházi oltópont várja őket. 

Továbbá kiemelte azt is, hogy az oltási tervnek megfelelően elkezdik a rendvédelmi dolgozók, valamint a katonák beoltását, akik részt vesznek a védekezésben.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy változnak az Ausztriába történő belépés szabályai, mivel Magyarországot magas fertőzöttségű területté nyilvánították. Nem átutazás céljából 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet belépni Ausztria, valamint Németország fel. Egyebekben elmondta, hogy a határokon az áthaladás alapvetően jól működik, igaz a röszkei átkelőnél három órás várakozásra kell számítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik