Nagyvilág koronavírus

Nincs baja az orosz, kínai vakcinával az EU-biztosnak

Aris Oikonomou / MTI / EPA /Pool
Aris Oikonomou / MTI / EPA /Pool
Thierry Breton szerint „teljesen rendben van”, ha egy tagállam az EU-n kívülről szerez be vakcinákat.

A vakcinabeszerzésben kulcsszerepet játszó uniós belső piaci biztos szerint „teljesen rendben van”, ha a tagállamok kívülről is vesznek orosz vagy a kínai vakcinákat. Nem zavarja őt Dánia és Ausztria vakcinaszövetsége sem Izraellel, szerinte ez nem szól senki ellen, inkább a globális együttmüködés része – idézi a brüsszeli Politico.

A lapnak Thierry Breton a magyar és szlovákiai beszerzésről azt mondta, a két ország által vett vakcina mennyisége „csepp a tengerben”, és természetes, ha egy tagállam több oldalról próbálja lefedni vakcinaigénye egy részét.

Szerinte ugyanakkor Európának nem újabb, hanem több vakcina kell. 

Úgy véli, a tagállamok által megvett vakcinák zöme – a kínai és orosz oltások ellenére – az uniós programon át érkezik majd. Az EU-biztos 2021 végéig 2-3 milliárd adag vakcinára és arra számít, hogy nyár végére az európai felnőtt lakosság 70 százalékát be lehet oltani.

Thierry Breton közölte, nincs oka kételkedni a Szputnyik V hatékonyságában, inkább az a gond, hogy Oroszország nem képes (európai mércével mért) mennyiséget legyártani, noha a vakcinázást az oroszok jelentős része elutasítja.

Kapcsolódó
Az oroszok nagy többsége vonakodik beadatni magának a Szputnyik-vakcinát
Miközben külföldön ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a Szputnyik iránt, az oroszok bizalmatlanok.

Ami Kínát illeti, az átoltottság szintén alacsonyabb, mint az EU-ban, szerinte Oroszország és Kína törekedhet rá, hogy terjessze termékeit, de csak az uniónak és az Egyesült Államoknak van kapacitása a világ ellátására.

Az uniós biztos szerint a cél közös, mindenkit meg akar győzni az összefogás fontosságáról. A Politico szerint ezért végigjárja azokat a tagállamokat, ahol sok bírálat éri az uniós beszerzést, pénteken Budapesten és Bécsben tárgyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik