Nagyvilág koronavírus

Az oroszok nagy többsége vonakodik beadatni magának a Szputnyik-vakcinát

AFP
AFP

Miközben külföldön ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés koronavírus elleni orosz vakcina iránt, az oroszoknak nemigen akaródzik beoltatni magukat a Szputnyik V-vel. Ezt az ellentmondást illusztrálja a BBC a Szputnyik nevű faluban készített riportjával, a Moszkvától párórányi autóútra található, több mint ezer lélekszámú faluban ugyanis mindössze 28 nyugdíjas jelentkezett az oltásért.

A nyugati világ kezdetben meglehetősen szkeptikus volt az orosz oltóanyaggal szemben, a tekintélyes Lancet orvosi folyóiratban közzétett adatok – melyek a vakcina 91,6 százalékos hatékonyságát mutatták – azonban sokat lendítettek a Szputnyik V megítélésén.

A vakcina használatát az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerint immár 39 országban engedélyezték, az Európa Unióban elsőként éppen Magyarországon, noha a készítményt az EU gyógyszerügynöksége egyelőre nem hagyta jóvá.

Kapcsolódó
Az EU vakcinaengedélyezése nagyon szigorú, a hazairól semmit sem tudni
Az EMA folyamatát elejétől a végéig át lehet tekinteni a honlapon, az OGYÉI-t lehetetlen elérni.

Kedden a szlovák kormány is engedélyezte sürgősségi felhasználásra a Szputnyikot (felemás módon a felelősséget a háziorvosokra hárítva), noha ennek többek között sem az államfő, sem a helyi gyógyszerhatóság vezetője nem örül, utóbbi szerint a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat.

A jelek szerint pedig maguk az oroszok is óvatosak a saját oltóanyagukkal. A Levada Centre ezen a héten végzett közvélemény-kutatása szerint csupán a lakosság 30 százaléka akarja beadatni magának a Szputnyikot, ami nyolc százalékkal alacsonyabb hajlandóság, mint amikor bevezették a vakcinát.

„Az oroszok konzervatívak: nem bíznak a saját államukban, és nem bíznak abban, ami ebből az államból származhat” – magyarázta az emberek habozását Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának főigazgatója.

A BBC ehhez hozzáteszi, hogy Oroszországban jelenleg nincsenek érvényben lezárások, a hatóságok alig említik a koronavírus áldozatainak számát, az állami tévé sem sulykolja a témát, és Vlagyimir Putyint sem oltották még be (legalábbis a nyilvánosság előtt), így aztán érthető, hogy sokan úgy gondolják, már túl vannak a veszélyen.

A 146 milliós országban eddig négymillió embert oltottak be, ami eddig messze elmarad az egészségügyi minisztérium azon céljától, miszerint hat hónap alatt a lakosság 60 százaléka kapja meg az oltást.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik