Nagyvilág koronavírus

100 ezer extra vakcinát kap Ausztria, hogy beoltsanak egy járást

AHMAD GHARABLI / AFP
AHMAD GHARABLI / AFP

Ausztria 100 ezer extra adag Pfizer-vakcinát kap annak érdekében, hogy a tiroli Schwaz járás teljes felnőtt lakosságát beoltsák, írja a Guardian.

Ez az egyik legsúlyosabb gócpontja a koronavírus dél-afrikai mutánsának Európában, a lakosok csak negatív teszttel hagyhatják el egyáltalán a területet.

A cél az is, hogy megvizsgálják, mennyire hatásos a Pfizer vakcinája a dél-afrikai változata ellen, amely az eddigi tapasztalatok szerint általánosságban nagyobb ellenállóságot mutat az oltóanyagokkal szemben.

Dél-Afrikában éppen azért állították le az AstraZeneca vakcinájával történő oltást, mert egy kisebb kutatás szerint mindössze 10 százalékos védelmet nyújtott a mutánssal szemben. Igaz, valószínűleg a betegség súlyos lefolyásának esélyét így is töredékére csökkentette.

Kapcsolódó
Csehország Covid-katasztrófájának van egy fontos tanulsága
Csehország a saját sikere csapdájába esett, de a kormány fáziskésése is nagyban szerepet játszott abban, hogy az összeomlás szélére került az egészségügyi rendszer. A harmadik hullámból lehet kiút, Andrej Babis viszont komoly bajban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik