Nagyvilág

Válaszolt az amerikai külügyminiszter Karácsonynak

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / POOL / AFP

Karácsony Gergely az amerikai választások hivatalos eredményét követően levélben gratulált Joe Biden elnöknek és Antony Blinken akkor még csak leendő, egyébként magyar származású külügyminiszternek.

A főpolgármester szerdai bejegyzése szerint nemrég válasz érkezett utóbbitól.

Blinken azt írta a Karácsonynak címzett levelében,

köszönöm a figyelmes levelet és a kedves támogató szavakat. Külügyminiszterként várom, hogy együtt dolgozhassunk, hogy mélyítsük a kapcsolatunkat és érvényesítsük kölcsönös érdekeinket.

Hozzátette, számos globális krízissel néznek szembe, de meggyőződése, hogy közösen túl tudnak lendülni ezeken a megpróbáltatásokon.

Az állampolgáraink soha nem függtek ennyire a vezetőktől, ezért lehetőségünk és kötelességünk, hogy jóléten és szabadságon alapuló békés jövőt teremtsünk mindenkinek

– tette hozzá Blinken.

Karácsonynak meggyőződése, hogy az új amerikai adminisztráció politikája az egész világon pozitív hatásokkal jár majd, legyen szó akár klímavédelemről, akár a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos nemzetközi koordinációról, akár a jogállamiság és a demokrácia védelméről.

Mi azon dolgozunk majd, hogy városi szinten is hozzájáruljunk ehhez az új, reményt keltő dinamikához. Ezért kollégáim már fel is vették a kapcsolatot a Fehér Ház és az State Department illetékeseivel, hogy erősítsük Budapest és az új amerikai adminisztráció közötti együttműködést

– írta a főpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik