Nagyvilág koronavírus

Donald Trump: Ki tudja, akár úgy is dönthetek, hogy harmadszor is megverem őket

JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Nem alapítunk új pártot. Miénk a Republikánus Párt, amely egységes lesz és erősebb, mint valaha - mondta Donald Trump volt amerikai elnök vasárnap, a Konzervatív Politikai Akciócsoport (CPAC) nevű szervezet éves konferenciáján a floridai Orlandoban, írja az MTI.

A republikánus politikus – aki első nyilvános beszédét tartotta a Fehér Házból való távozása óta – álhírnek nevezte az új párt alapításával kapcsolatos találgatásokat. Trump úgy fogalmazott,

nem alapítok új pártot, ez álhír volt. Nem lenne zseniális? Indítsunk egy új pártot, és osszuk meg a szavazatainkat, hogy soha ne nyerhessünk. Nem, ez nem érdekel minket. Ma itt állok önök előtt, hogy kijelentsem: az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget. A büszke, szorgalmas amerikai hazafiak mozgalma csak most kezdődik, és a végén mi győzünk!

– fogalmazott a volt elnök, aki nem zárta ki, hogy 2024-ben elindul az elnöki pozícióért folyó versenyben.

Ki tudja, akár úgy is dönthetek, hogy harmadszor is megverem őket

– mondta a volt elnök.

Donald Trump azt jósolta, hogy a Demokrata Párt hervasztó vereséget fog szenvedni a félidős választásokon, és 2024-ben határozottan elveszíti a Fehér Házat. A volt elnök továbbra sem hajlandó elismerni vereségét és megismételte azt az állítását, hogy ő nyerte meg a 2020-as választásokat. A demokratákra utalva Trump úgy fogalmazott,

valójában, mint tudják, éppen elvesztették a Fehér Házat.

A volt elnök élesen támadta utódja, Joe Biden számos intézkedését.

A modern amerikai történelem összes elnöke közül Bidennek volt a legtragikusabb első hónapja

– fogalmazott Trump.

Mindannyian tudtuk, hogy a Biden-adminisztráció rossz lesz, de egyikünk sem tudta elképzelni, hogy ennyire rossz lesz, és hogy ennyire balra mennek

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Biden tényleg ott folytatja, ahol Trump abbahagyta?
Még csak bő egy hónapja van hivatalban Joe Biden amerikai elnök, de máris bombázásra adott utasítást Szíriában. A célpontok iráni támogatású iraki síita milíciák voltak. Hogyan lehetséges, hogy miközben a Fehér Ház új urai a diplomácia visszatéréséről beszélnek, most mégis az erőszakhoz nyúltak?

A jóval több mint egy órán át tartó beszédében Trump kritikákat fogalmazott meg a Biden-kabinet tevékenységével kapcsolatban például a bevándorlás, a pandémia, a kereskedelem és a transzneműek jogaival kapcsolatban is. A Joe Biden vezette adminisztrációt munkahelyellenesnek, családellenesnek, határellenesnek, energiaellenesnek, nőellenesnek és tudományellenesnek nevezte.

Trump felszólította támogatóit, hogy szerezzék be a COVID-19 oltóanyagukat.

Mindenki menjen el és oltassa be magát!

– fogalmazott a volt elnök, aki cáfolta utódja korábbi állítását, miszerint az Egyesült Államok – hivatalba lépése előtt – nem rendelkezett vakcinával.

Joe Biden csak az általunk bevezetett tervet hajtja végre, és ha becsületes médiánk lenne – ami nincs – akkor ezt hangosan és egyértelműen jeleznék

– mondta a volt elnök.

Donald Trump előadásában név szerint felsorolta azokat a republikánus képviselőket és szenátorokat, akik az elítélése mellett szavaztak az alkotmányos felelősségre vonási eljárása (impeachment) során. Úgy fogalmazott:

nem lehetnek olyan vezetőink, akik nagyobb szenvedéllyel vetik bele magukat amerikai honfitársaik elítélésébe, mint a demokraták, a média, vagy a radikálisok elleni küzdelembe. Szabaduljunk meg tőlük!

Trump republikánusok közötti népszerűségét mutatja annak a közvélemény-kutatásnak az eredménye is, amelyet a konferencia közben készítettek. Az eredmény szerint – egy esetleges előválasztáson – a válaszadók 55 százaléka voksolna a volt elnökre. Ron DeSantis floridai kormányzóra a szavazók 21, Kristi Noem dél-dakotai kormányzóra pedig 4 százalékuk szavazna. A résztvevők közül 10-ből csaknem 7-en azt mondták, hogy szeretnék, ha Donald Trump 2024-ben indulna az elnökválasztáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik