Nagyvilág

A hóviharok után vízhiány sújtja Texast, elfagytak a vízvezetékek

Az elmúlt napokban téli viharok tépázták az Egyesült Államok déli részét. Texas nagyvárosaiban milliók maradtak napokig áram nélkül.

Most újabb fronton támad a természet: a rekord alacsony hőmérséklet miatt elfagytak a vízvezetékek, ami azonnal komoly ivóvízhiányt okozott számos településen.

Az AP hírügynökség szerint higéniai okokból pénteken lezárták a memphisi repülőteret, de a környék kórházai is nehezen tudják tartani az működésük alapvető egészségügyi feltételeit.

Texas lakosságának egynegyede, 7 millió ember kapott felszólítást, hogy csak forralva fogyasszák a csapvízet, mert az alacsony víznyomás lehetővé tette a baktériumok elszaporodását a rendszerben.

A vízhiánynak már van halálos áldozata is, Abilene-ben egy férfi meghalt, mert az egészségügyi intézményben víz nélkül lehetetlenné vált az orvosi beavatkozás.

A Memphist is magában foglaló Tennessee megyében mintegy 260 ezer háztartásnak jelezték, hogy forralják vizet. Azokat az éttermeket, amelyek nem rendelkeznek palackozott vízzel, be kellett zárni.

A Mississippi államban található Jackson nagy részén leállt a folyóvíz-ellátás. A 161 ezer lakosú városban feltöltötték ugyan a városi víztartályokat, de a fertőtlenítő vegyi anyagokból sem állt megfelelő mennyiség rendelkezésre, mert a jeges utak megnehezítették a szállítást.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke pénteken bejelentette: kész katasztrófahelyzetet hirdetni Texasban, mert a súlyos téli vihar megszakította az áramellátást és milliók számára nehezítette meg a vízellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik