Nagyvilág koronavírus

Március végéig 40 millió adag vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

Christophe ARCHAMBAULT / AFP
Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Pascal Soriot, az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója bízik abban, hogy a cég képes lesz növelni a koronavírus elleni vakcina előállítását a második negyedévben, és a vállalat felgyorsítja az Európai Uniónak szánt szállítmányokat, írja az MTI.

Soriot az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson közölte, hogy a vállalat a nemzetközi hálózatán – így az Egyesült Államokon – keresztül kívánja leszállítani a megrendelt adagokat, így a második félévben teljesíteni tudja az Európai Unióval megkötött szerződését.

Az elnök-vezérigazgató azután beszélt erről, hogy a képviselők hevesen bírálták őt és vállalatát, a termelés gyorsítását és magyarázatot követelve a szállítások akadozásra.

A meghallgatáson jelen voltak a vetélytárs vakcinagyártók, így az amerikai Moderna és a német CureVac is, de a legtöbb kérdést Soriot kapta, amiért a cége nem teljesítette az EU-val leszerződött szállításokat – felborítva ezzel az oltási kampányok menetrendjét -, de továbbra is szállított az Egyesült Királyságnak.

Soriot közölte, hogy a cég megpróbál március végéig 40 millió adag oltóanyagot leszállítani az Európai Unió részére, ami az első negyedévre ígért mennyiség kevesebb mint a fele.

Az EU, amely messze lemaradt az Egyesült Államok és a volt uniós tagállam Nagy-Britannia mögött a lakosság immunizálásában, ismételten felszólította az AstraZenecát, hogy szállítson többet.

Csalódott vagyok amiatt, hogy a vártnál alacsonyabb termelés hatással volt az EU-ba tartó szállítási képességünkre. Mindent megteszünk, hogy 40 millió adagot le tudjunk szállítani 2021 első negyedévének a végéig” – mondta Soriot.

A brit-svéd gyógyszergyár, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását, korábban 90 millió adag vakcina leszállítását ígérte az EU-nak az első negyedévben.

Az Európai Parlamentben előzőleg mondott beszédében Soriot nem tett említést a második negyedévben esedékes szállításokra, amelyeknek a mennyisége a szerződés szerint 180 millió adag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik