Nagyvilág

Eltűntek a favágók által kidobott medvebocsok

Casa lui Patrocle – Animal Rescue / Facebook
Casa lui Patrocle – Animal Rescue / Facebook
Romániában egyelőre nem találták meg a négy medvebocsot, az ügyben folytatódik a nyomozás.

Romániában hatalmas felháborodást okozott egy, a közösségi médiában megosztott videó, amelyen az látszott, hogy favágók téli álmukat töltő, síró medvebocsokat dobnak ki barlangjukból a hóra. A Krónika most azt írja, a Hargita megyei rendőrség azonosította a helyszínt, ahol a felvétel készült, medvenyomokat is láttak, de sem a bocsokat, sem az anyamedvét nem találták meg.

A rendőrség folytatja a nyomozást, az eljárás pénteken indult négy erdőmunkás ellen. Tettüket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elfogadhatatlannak nevezte. A Casa lui Patrocle – Animal Rescue állatvédő szervezet Facebook-oldalán közzétett videó alapján a 35 és 51 év közötti favágókat állatkínzással, az állatok természetes élőhelyének megrongálásával gyanúsítják.

Egy biológus a Digi 24-nek azt mondta, az erdőkitermeléseken bevett gyakorlat, hogy megpróbálják elválasztani a medvebocsokat. Anyjuk ilyenkor már nem tér vissza, nem zavarja őket. Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az ügynek köze lenne az illegális medvekereskedelemhez.

Korábban a Digi24 alapján a Maszol írt arról, hogy a férfiak akár az oroszországi feketepiacra szánhatták a bocsokat. Az állatvédő civil szervezet erről előzőleg állítólag több figyelmeztetést is kapott. Tánczos Barna azt mondta, ki kell derülnie, létezik-e vadállatokat érintő feketekereskedelem Oroszországgal. Ha igen, be kell vonni az ügybe a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik