Nagyvilág koronavírus

Szijjártóék novemberig 428,4 milliárdot költöttek eszközbeszerzésre a járvány elleni védekezéshez

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Összesen 78 szerződést kötött a Külgazdasági és Külügyminisztérium a járvány elleni védekezésre, tavaly novemberig – számolt be a Hírklikk, miután három hónapos küzdelem után sikerült megszerezniük a dokumentumokat Szijjártó Péter tárcájától.

Eszerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly decemberig összesen 428,4 milliárd forintot költött eszközbeszerzésre a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Korábban Ujhelyi István MSZP-s politikus adatigénylése nyomán derült ki, hogy a védőeszközök egyik legnagyobb beszállítója a Gyömrői Sarok Kft. volt, amely 108 millió darab egyéb védőfelszerelést, most pedig az is napvilágra került, hogy a tárca öt szerződést kötött a céggel. Az első megállapodás alapján 50 millió darab védőeszközt szállítottak le. A rossz szkennelés miatt nem látszik, hogy pontosan milyen terméket takar, de – az árából ítélve – vélhetően maszkokról lehet szó a Hírklikk szerint. Ez a tétel darabonként 17 dollárcentbe került, vagyis 8,5 millió dollárt fizetett érte a külügy. Egy másik szerződés alapján 30 millió  FFP2-es maszkot vettek, az egyiket 44 dollárcentért, a másikat pedig 1,8 dollárért, a két tételért összesen 26 millió dollárt fizettek. Egy harmadik szerződés alapján, 58 millió maszkot vettek, összesen több mint 27 millió dollárért. A szerződéseket kétszer módosították, de az árakon nem változtattak, vagyis

csak ez a cég összesen 17,9 milliárd forintért szállított maszkokat a védekezéshez.

A lap találomra megnézte az egyik lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos megállapodást. Az alig kétoldalas szerződést a Jianxi Luxin Technology co. ltd. nevű céggel kötötték tavaly áprilisban. 100 lélegeztetőgépet vásárolt a minisztérium, darabját 73.400 amerikai dollárért, vagyis a 100 darabra összesen 7,4 millió dollárt költöttek. Egy egyszerű kereséssel kiderül, hogy ezt a típust most 45 ezer dollárért lehetne beszerezni darabonként – a kormány által fizetett 73.400-zal szemben.

A kikért dokumentumokat az Átlátszó adatigénylő felületén bárki megnézheti itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik